söndag 29 januari 2017

Träning och Boydhjul


Sitter med en god kopp kaffe och en hel del energi efter dagens lugna runda. Blev knappa 3 h i helt fantastiskt väder. Kroppen börjar kännas stark igen så ser fram emot att kunna dunka på lite nästa vecka igen.  Kunde även springa lite intervaller igår vilket var otroligt lättande. Blev 8x600 m på 4.10 tempo. Har bestämt tillsammans med Coach Jona att hålla ner farten just nu så fötterna håller och ingen ny skada kommer. Efter löpningen så blev det ett kortare simpass. Har inte varit i bassängen på nästan 1 vecka men det var inte helt fel visade sig. Har tagit ett steg till i rätt riktning när det gäller simningen.
Vi avslutade passet med 4x200 med paddlar där sista skulle gå lite fortare. Idiot som man är så tänkte jag undrar hur snabbt man kan simma sista på så sist på passet. Det är svårt att säga exakt men sista 200ingen gick på ca 2.09-2.10 vilket är snabbare än vad jag trodde jag kunde avverka dessa 200 metrarna på. 

Nytt simpass imorgon innan ett nytt träningsprogram tar vid.

Fick hem mina tävlingshjul/träningshjul för 2017 precis. Kommer bli grymt roligt att köra runt på handbyggda hjul från Amerikanska Boyd. Känns extra roligt då jag även kommer sälja dessa på Visom och runt om i Sverige/Danmark. 

Lite att välja mellan!
Mina 90mm med T11 nav (keramiska)


Jo lite tankar kring träningslägret. Över lag så är handlar träningsläger om att få lite mer mängd i kroppen än vad man får på hemmaplan. Men mest handlar det om att återhämta sig bättre, göra saker som man inte fåt gjort hemma och om att må bra helt enkelt.

På detta läger så låg fokus på att få tillbaka en bra känsla på cykeln och att känna mig stark igen.

Detta tycker jag att kan uppnådde till punkt och pricka. Hade kanske önskat att något pass gick något långsammare men tränar man tillsammans med andra så får man ge och ta.

Så sett över lag så var det ett mycket lyckat träningsläger på Fuerteventura.

Det är inte bara tävlingshjulen som har anlänt denna veckan. Min tempocykel kom snyggt paketerad i en låda. Men avslöjar inte än vad det är för märke på tempomaskinen.

Cykel i låda.


Nu väntar lite middag innan det blir soffläge för resten av kvällen.
Ciao






onsdag 25 januari 2017

Träningslägret i siffror och 2017 års tävlingshjul!


Så nu är man tillbaka i vardagen i Sverige efter ett väl genomfört träningsläger nere på Fuerteventura. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så var stor fokus på att få massa mil i benen i kombination med kortare sim eller löp pass. Blir ett längre inlägg senare i veckan om vad jag har fått ut av lägret men här kommer lägret i siffror:



# 830 km cykel fördelat på 28,5 h

# 2.5 h timmes simning

# Knappa 2 h löpning



Detta är avverkat på 7 dagar med 1 vilodag. Det blev något för lite löpning då jag fortfarande har lite ont i högre fot. Men det är betydligt bättre än tidigare. Så pass bra att det blev 2.5 h MTB i skogen och sen 50 min lättare löpning därefter.

Blir lite mindre träning denna vecka så kroppen får en chans att återhämta sig efter förra veckan.



Har fått hem mina tävlingshjul för 2017. Ta en titt och njut.

Tävlingshjulen 2017

Tillbaka i vardagen!
Blev ett kort inlägg idag, men där kommer ett längre inom kort.


fredag 20 januari 2017

Vilodag!

Även om det är otroligt roligt att träna och att träna hårt så är vilodagarna också otroligt uppskattade.
Man får inte i sig tillräckligt med energi när man tränar 5-6 h 3 dagar i rad, så det handlar mycket om att fylla på depåerna igen. Men kan ju inte säga att jag har suttit helt stilla idag ändå.
Det blev först en klassisk rullrunda med ett kaffestopp efter 45 min och sen var det 45 min hem. När vi kom hem så hoppade jag i badbyxorna och gick ner till bassängen för 2500 m.
Hade totalt glömt eller förträngt hur lång en 50 meters bassäng är. Jo den är 50 meter men det känns i alla fall som 75 J så det kräver lite tillvänjning gentemot en 25m bassäng.

Framöver väntar åter igen 3 hårda dagar innan väskorna packas för att åka hemåt. 2 st 5 h pass på cykeln med efterföljande löpning/simning och sista passet kommer att bli ett hårdare simpass. Imorgon kommer vi även köra ett litet test på en stigning. Ska bli spännande var man ligger trots utebliva intervaller på cykeln.

Fick precis veta att mina tävlingshjul från Boyd ligger och väntar på mig när jag kommer hem. Ska bli otroligt spännande och klämma lite på dessa. Ser fram emot ett spännande samarbete där.

Det är ju trots allt fredag så tänkte bege mig till baren och ta ytterligare en kopp kaffe. Kan inte påstå att kaffet är toppen här nere men det är bättre än inget i alla fall.


Kaffestoppet är viktigare än träning på vilodagen!

Från dagens simning!
Ciao

torsdag 19 januari 2017

Triathleter se hit och hjälp en blivande triathlet.

Ligger i sängen och ställer mig frågan varför man utsätter sig för detta. Dagaens runda blev åter igen 5 h och över de få kullarna som finns här. Körde 2 lite kortare men hårdare intervaller uppför och benen börjar vakna till liv på allvar.
Efter 1 dag men knappa 3 h på cykeln och sen 3 dagar med 5 h + lite simning/löpning så är kroppen bra mör.
Tror den där glassbuffen som finns på hotellet kommer ha stryckande åtgång ikväll J
Imorgon väntar en lugnare dag med en lättare runda på cykeln och sen 1 timmes lätt simning i poolen igen. Ska se om jag kan hitta några kompisar att simma med imorgon. Alltid trevligare med lite sällskap.

Men nu till väldigt viktiga saker. Om min förvandling från cyklist till triatlhet ska gå smärtfitt så måste vi komma överrens om lite regler och hyfs. Mitt mål är att få dessa 2 världar att bli kompisar.
Nu har jag varit på trialthon ön i 4 dagar och känner att jag får tycka till om saker och ting. J

Triathleter kan vi komma överrens om följande:
1, Man SKA hälsa när man möts på vägen.
2, INGA stödstrumpor när man cyklar. (endast Forze socks accepteras)
3, INGA linnen när man cyklar (uppkalvad cykeltröja är okej) J
4, Bara 2 flaskor på cykeln vid träning
5, Kaffestopp är ett måste på distansträningarna

Nu är det ju inte bara triatlheterna som ska anpassa sig, för att jag ska bli välkommen i den nya världen så måste jag också acceptera saker och ting.

5 saker som jag ska acceptera för att bli traiathlet:
1, Löpning är roigt och inte en plåga
2, Tempocykeln är din vän
3, Streching
4, Att man har tränat även om man inte har suttit på cykeln
5, Det går att träna efter puls (dock inte på cykeln, där gäller bara watt) J

När man läser de sakerna jag ska anpassa mig till så kan man ju fråga sig hur detta ska gå. Det är som att lära en gammal hund att sitta, men mirakel har skett förr så vi hoppas på det.

Skämt och sido så tror jag 2017 blir ett roligt år och jag tror jag kommer vara snabb på 2 av 3 monent i alla fall. Sen får tiden visa hur snabbt jag kan springa. Gillar utmaningar och detta är en stor utmaning för mig. Helst med tanke på vilka mål jag har satt upp. Siktar man inte mot stjärnorna så når man aldig dem heller.

Nu ska vi traska bort mot buffen och få lite mat i magen.
Ciao 

onsdag 18 januari 2017

Bättre ben, katamaran och förvandling.

Så är en ny hård träningsdag avklarad här på Fuerteventura. Som jag skrev igår så trodde jag inte att det skulle ta allt för många pass innan benen var igång igen och det stämde bra. Igår var jag plågad nästan hela passet men idag var det helt andra ben. Ska inte säga att jag satt enkelt på samma watt som igår men det kändes betydligt mer komfortabelt.
Körde 1st 15 min intervall och var nästan uppe på samma watt som jag brukar ligga på. När vi kom hem till hotellet igen så stod mätaren på nästan 140 km och nästan 5 h träning. Dagens runda var betydligt mer kuperad än den var igår.

Hade man nu varit cyklist så hade man varit super nöjd med dagens insats och tagit det lugnt resten av dagen. Men nu förtiden är jag bara hobby cyklist som håller på med en förvandling till triathlet. Så för att få fart på förvandlingen så snörade jag på mig löparskorna och tog en kortare löprunda.  Har fortfarande lite ont i foten så farten var inte allt för hög.

Tänkte att jag måste skriva en liten rolig sak från dagens runda. När vi kom hela vägen ner på sydspetsen här på Fuerteventura så stod där en katamaran och min danska rumskompis kände igen färjan. Då visade det sig att det var den gamla katamaranen som har gått mellan Ystad och Bornholm. Den var för gammal till att gå där, men mellan Fuerteventura och Gran Canaria fungerar den fint.

Imorgon väntar 5 nya timmar på sadeln och 30-40 nya minuter i bassängen. Jag ber till alla gudar och gudinnor som finns att jag ska slippa kramp imorgon när jag ska ta mig ur bassängen. Skulle krampen infinna sig så är min nya adress bana 5 på Playitas, Fuerteventura.

Kaffe är otroligt viktigt!

En litten bild från kustvägen vid Morro Jable!

Nu väntar sängen på mig


Ciao

Varför varför varför och en stans kramp?


Ja det var ett tag sedan jag skrev här på bloggen, men nu kommer ett nytt inlägg. Sitter i skrivande stund nere på Playitas på Fuerteventura för årets första träningsläger. Här nere kommer det mest bli en massa cykling. Har sidosatt cyklingen i höst för att kunna fokusera på de andra 2 sakerna. Men nu ska det bli ändring på det så där kan bli tryck i pedalerna igen.

Kan med handen på hjärtat säga att cykelformen inte är densamma som på Tobago i oktober. Men tror inte det tar allt för många pass innan det känns bra igen. För idag kan jag säga att det inte kändes speciellt bra. Det kan ju också bero på att det kördes på ganska bra hela tiden. Låg hela passet på runt 240-290 watt och har man inte kört så hårt cykel så känns det vill jag lova. Satans danskar som alltid ska plåga en. J
Kan dock glädjas att det kändes bättre sista timmen än det gjorde den första. Så kan skriva in knappa 160 km i träningsdagboken.
Trots att man var mör när man kom hem så hade jag bestämt mig i förväg att jag skulle hoppa i bassängen och simma 30-40 min efter cyklingen.
Smed en hjälpande handda benen så kunde jag och den delen fungerade bra men när jag landade med fötterna på kanten så slog krampeå efter en cola, ett bars, lite mobbing från min danska rumskompis och mycket ångest så hoppade jag i det kalla vattnet. Den dagen då jag slutade simma så lovade jag mig själv att aldrig hoppa i en kall bassäng igen. Ja det gick ju bra i 12 år.
Det fungerade över förväntan att simma trots ett hårt cykelpass. När 40 min hade passerat så bestämde jag mig för att jag var klar. Då visade det sig att dagens svåraste övning skulle blir att ta sig ur bassängen.
Jag tog sats för att häva mig ur bassängen och den delen fungerade bra men när jag landade med fötterna på kanten så slog krampen till med full kraft. Jag ramlade bakåt och var tillbaka i bassängen igen. Med full kramp i båda benen så kunde jag se hur folk stirrade ut mig. I bassängen så vägrade krampen släppa och det var bara att gilla läget. Tog min flaska och tömde den samtidigt som min kompis hämtade en ny flaska. Efter ett par mintuter som kändes som en evighet så släppte krampen och jag kunde med en hjälpande hand ta mig ur bassängen.
Hoppas att jag inte känner av sviterna av krampen allt för mycket imorgon J
Fin bassäng här nere!

Forze strumporna sitter alltid perfekt.
Nu väntar dock sängen och en god natts sömn.

Ciao

söndag 8 januari 2017

Skadad och gammal bild.

Ja då var det söndag eftermiddag och en helg med hård träning är avverkad. Men vi backar tillbaka bandet några dagar innan jag skriver lite om helgens träning.
Förra tisdagen och onsdagen så kände jag för första gången att löpningen började stämma. Då gjorde jag det klassiska felet att pressa kroppen allt för hårt. På onsdagens löp intervaller så kändes det väldigt bra och jag pressade på men det blev för mycket för min vänstra häl. Jag sprang intervallerna på 3.25 tempo vilket i backspegeln är på tok för snabbt för mig just nu. Sen blev man förbannad på sig själv att man inte är klokare efter nästan 20 år inom elitidrott. Men när hornen i pannan tittar ut så försvinner allt förstånd, tyvärr.
Imorgon väntar en sväng till sjukgymnasten för att se om han kan hjälpa mig lite. Tror dock inte att det är så farligt. Så är nog snart ut i löparspåret igen. Kan erkänna att det tar på psyket att bli skadad gång på gång. Men zoomar man ut lite så är det trots allt bara idrott.

Därför har den senaste tidens löpning blivit utbytt mot crosstrainer. Så igår blev det 5000 m i bassängen innan jag total slaktade mig själv på crosstrainern. Hade inte en aning att man kunde bli så trött på en sådan maskin men nu vet jag det också :)
Idag blev det nästan 5 h på ett kallt söderslätt. Första timmen var lite obehaglig på vägarna men sen försvann snön och man kunde köra säkert på nästan alla vägar. Så trots skadan så blev det en bra helg med träning.

Har under helgen fått klart vilket cykelmärke som jag kommer köra på i år, men jag väntar lite med att avslöja detta. Men kan säga så pass mycket att det är inte cykelns fel om jag inte kör snabbt.

Blev medlem på en facebook sida som handlar om cykling på 60-70-80 talet och med stort stolthet så figurerar där mycket bilder på pappa. Hittade en här när han är på någon samling med landslaget.


Efter dagens träning så blev det en tur till isbanan på torget. Både pappa och dotter blev trötta i benen. Har man åkt skridskor så är det obligatoriskt att ta en fika.


Hockey takterna sitter fortfarande i.

Nu väntar soffan för resten av kvällen.
Ciao